A diósgyőri vívás története
Diósgyőri Vasas Testgyakorlók Köre (DVTK)
Vívással az 1910-ben alapított Diósgyőri Athletikai Club (DAC) keretein belül már az 1920-as évek elején kezdett foglalkozni néhány rendőrtiszt és középiskolás diák. Id. Gerevich Aladár mester évente rendezett tanfolyamokat és versenyeket.
1940-ben Tóth József vívótanfolyamot szervezett a Vasgyárban, amelyhez a DIMáVAG új stadionjából felszereléseket is kaptak. A három hónapos önköltséges képzésen az edző ismét id. Gerevich Aladár volt. Néhány hónap múlva minden pénzügyi támogatás nélkül megalakult a DIMáVAG vívó szakosztálya. Az elnöki tisztségre Dr. Köves Pál kapott megbízást. Az intéző Tóth József lett, aki - kis megszakítással - 1984-ig volt a szakosztály intézője, majd technikai vezetője. Miután id. Gerevich Aladár megvált a klubtól, emlékére hosszú éveken keresztül a DVTK nagyszabású vívóversenyeket rendezett, amelyeken fia, ifj. Gerevich Aladár, hatszoros olimpiai bajnok mindig megjelent. Niederkirchner ödön vívómester vezetésével már az első eredmények is jelentkeztek. Az első versenyen 1942-ben vettek részt a vívók.
A háború folyamán a teljes felszereltség eltűnt, mindent újra kellett kezdeni. Az új vívómester Gerevich Tibor lett, akit 1947-ben Hollós Endre mesteredző váltott fel. Az ő munkájával kezdődött a DVTK-nál a vívónevelés és a vívósport fellendülése. A szakosztály első komoly versenye 1948. február 8-án a Budapesti Ganz csapatával volt. Ebben az évben a szakosztály létszáma 27 fő. Már ugyanebben az évben Vidékbajnokságot nyert kard egyéniben Csíszár Lajos és a kardcsapat - Lengyel, Kelemen, Thiering, Csíszár összeállításban - is az élen végzett. A DVTK mind több versenyt rendezett, utazott versenyekre és 1949-1952 között 11-szer diadalmaskodtak a vasgyári vívók. Ekkor már a kard, tor és párbajtor fegyvernemben is vívnak a sportolók. 1949-ben Lengyel Béla, Sályi Anna, Bohus Márta sorra érte el az érmes helyezéseket. A női tőr csapatbajnok a Diósgyőri Vasas csapata. 1952-ben az NB I-es kardozók egyik legszebb eredményüket érték el. A kardcsapat Csíszár Lajos, Kelemen Zoltán, Piller Tibor, ifj. Hollós Endre, Szakács Zoltán, árvay Zoltán összeállításában a IV. helyet szerezte meg, legyőzve a Csepel csapatát, ahol Gerevich Aladár és Berczelli Tibor sokszoros olimpiai és világbajnokok is vívtak. Ez annál is szebb eredmény volt, mivel Magyarország abban az időben a világ verhetetlenül legelső kardvívó nemzete volt.
1955-ben Hollós Endre vívómester tanítványa Kelemen Vera Budapesten ifjúsági világbajnokságot nyert. Ugyanebben az évben Szakács Zoltán lett az elnök és Hollós Endre helyett Gerevich Tibor lett az edző, majd ő is távozott és a szakosztály intézője Tóth József foglalkozott a megszűnés szélén álló szakosztály fiataljaival. 1958-ban Hollós Endre visszatért a diósgyőri egyesülethez. Ez évben a Vidékbajnokságot a DVTK csapata - Csíszár, Kelemen, Dr. Péter, árvay, Szakács, Horváth összeállításban - nyerte. Ugyanebben az évben ismét új elnökséget választottak. Elnök lett árvay Zoltán, aki a szakosztály 50 éves fennállásának ünnepségétől - 1990-tol - a diósgyőri vívók örökös Tiszteletbeli Elnöke. 1984-től csaknem napjainkig a technikai vezetői teendőket is ellátta.
1964-ben két edzője lett a vívóknak. Hollós Endre mellé Sándor Lajost szerződtette az egyesület. A következőévben Miskolc vívószakosztályai (MEAFC, Földes Gimnázium, Miskolci Kinizsi SK) egyesültek a DVTK-val. Ezzel nagyon megerősödött a szakosztály. Az egyesülés révén Irsa Tibor is a szakosztály edzője lett. Közben a női tőr és párbajtőr csapat a felnőtt OB I-be került, ahol a női tőrözők hét éven át az V. helyezést érték el. Később a férfi párbajtőr és tőrcsapat is többször volt éveken át az OB I. tagja. Ebben az időben Korpás Lajos, Gellért ákos és Arday Barnabás a felnőtt "B" válogatott tagja volt.
1973-ban Irsa Tibor abbahagyta a vívás oktatását, utóda Mándy Tamás lett. Két év múlva Patócs Béla is a szakosztály edzője lett, aki 1980-tól a mai napig vezető edzőként dirigálja a fiatalokat. 1977-ben Hollós Endre nyugállományba vonult. A következő évtől Horváth József társadalmi edzőként működött. 1984-ben Kasza József lett a szakosztály elnöke, majd 1988-tól Dr. Bognár Gyula vette át ezt a tisztséget.
A Gerevich emlékverseny folytatásaként a DVTK minden évben "Vár-kupa", "Avas-kupa", majd 1981-tol "Pepsi-kupa" elnevezésekkel nagyszabású és nagy létszámú nemzetközi vívóversenyeket rendezett. A sporteseményeket a Borsodi Sörgyár, az Express Utazási Iroda és az Elzett Certa támogatta.
A Vívószakosztály a hosszú évek folyamán a DVTK stadionban, a Vasgyári lányiskola-, a Gyula utcai általános iskola tornatermében, a Városi Sportcsarnok edzőtermében tartotta edzéseit. 1983-tól a mai napig a Békeszálló 44. alatt kialakított edzőteremben készülnek fel a sportolók a versenyekre. Akkor az edzőterem viszonylag jó állapotban volt és az utánpótlás nevelése lett az egyesület fo feladata. Mándy Tamás, majd Kasza Rita (úttörőolimpia 1. hely), álmosd Róbert (úttörőolimpia 2. hely), Horváth Csaba, Csellár Henrietta, Szabó Róbert, Szucs Zoltán, Laskay Barnabás, Regdon Ildikó, Patócs Gabriella, Czeglédy Bea korosztályos bajnokságaival és helyezéseivel az ország egyik legjobb utánpótlás nevelőcentruma lett. Nemzetközi szinten is eredmények jelentkeztek. Kasza Rita 1986-ban Ljubljanában, 1987-ben Klagenfurtban nyert versenyt, Szabó Róbert 1989-ben nemzetközi kard utánpótlás versenyen lett aranyérmes, míg Csellár Henrietta 1990-ben a nemzetközi "Pepsi-kupán" állhatott fel a dobogó legfelső fokára. A nyolcvanas évek végén, a kilencvenes évek elején öt felnott I. o. kardozó hozott szép egyéni és csapateredményeket, s ugyanúgy a már említett korosztályos versenyzok is tartották jó formájukat, bár Patócs Béla edzoként egyedül maradt.
A DVTK (1940-1992) vívószakosztályának első osztályú minősítésű sportolói:
Nők: Bohus Márta, Czédli Katalin, Dr. Kelemen Vera, Kövesdi Ilona, Kristóf Anna, Novotny Erzsébet, Sályi Anna, Kovácsné, Székfi Ibolya, Gáborné Thomesz Angyalka,
Férfiak: Arday Barnabás, árvay Zoltán, Csíszár Lajos, Decsi István, Dr. Erhardt Tivadar, Gellért ákos, Gellért árpád, Gyöngyösi István, Gulácsi Ferenc, ifj. Hollós Endre, Horváth József, Kelemen Zoltán, Korpás Lajos, Dr. Kasza József, Dr. Juhász László, Lengyel Béla, Maholányi Zoltán, Magyar József, Mándy ákos, Mándy Tamás, Patócs Béla, Patócs Zsolt, Dr. Péter Zoltán, Piller Tibor, Riskó László, Dr. Sallay Sándor, Szabó Imre, Szakács Zoltán, Thiering Rezső, Zámborszky László, Dr. Zsille Dénes.
A Diósgyőri Vívó Egyesület (DVE)
1992-ben csődbe ment a DVTK. A vívóknak - csakúgy, mint a többi szakosztálynak - önálló egyesületté kellett átalakulni. Ez azzal járt, hogy a frissen alakult klubnak máról-holnapra magának kellett előteremtenie a fenntartás és a működés minden költségét. Az első időszak igen nehéz volt. öttagú elnökség próbált úrrá lenni a bajokon. A fegyvernemekből csak a párbajtőr maradt, hiszen a rendelkezésre álló anyagiak nem tették lehetővé a kard és tőr fegyvernemek működését.
Patócs Béla is egyedül maradt edzőként. Az utánpótlás nevelés terén azonban nem volt megtorpanás. Sőt egy idő múlva a diósgyőri vívás legfényesebb korszaka következett. Patócs Petra fokozatosan fejlodött, mígnem 1995-ben Párizsban, a Kadet VB-n ötödik helyezést ért el. 1996-ban Belgiumban lépett pástra és kadet egyéni világbajnokságot nyert. 1998-ban Venezuelában folytatta a menetelést, a Junior VB-n csapatban a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel, míg egyéniben az ezüstérmet szerezte meg. A következő évben Keszthelyen a VB csapatban a második, egyéniben az ötödik helyezést érte el. Közben világkupákon többször végzett dobogós helyeken. Ilyen és egyéb sikeres eredmények mellett természetes, hogy nemcsak a hazai, de a külföldi világranglisták élén szerepelt. Remek teljesítménye elismeréseként kétszer is Miskolc város sportolójává választották. Jó eredményeket, többek között felnőtt OB 3. helyezést ért még el a kilencvenes években a Patócs Petra, Kádas Anikó, Hidvégi Georgina, Kosztopulosz Beatrix összeállítású csapat. Cserhalmy Elynor szintén korosztályos bajnok volt. 1998-ban Patócs Béla "A magyar vívósport legeredményesebb utánpótlásedzője" kitüntetést kapott, az évek során pedig ötszörös "Kiváló nevelőedző" elismerésben részesült.
Az elmúlt időszak alatt viszont egyre nehezebb körülmények közé került az egyesület. A vívóterem állapota rendkívüli mértékben leromlott, a DVTK-tól örökölt felszerelések elhasználódtak, a környék riasztóvá vált. Egyre kevesebb szülő engedte gyermekét vívni a körülményekre való tekintettel.
A fiatalok lendülete és a fanatikus Patócs Béla vezetőedző azonban tovább vitte a vívás zászlaját Miskolcon. új tehetségek léptek pástra. Az ezredfordulón a korosztályos országos bajnokságokon két arany (Cserhalmy Elynor és a serdülő leánycsapat) és három bronzérem született. Egy évre rá már három arany (Bukócki Bianka, a gyermek és a serdülő leánycsapat) egy ezüst és egy bronz volt a tarsolyban. 2002-ben a diósgyőri párbajtőrözők elnyerték a Tenkes-kupát, a harkányi nemzetközi viadalon. Az országos bajnokságokon három első (Bukócki Bianka, valamint a gyermek és újonc leánycsapat), két második és két harmadik helyezést értek el. A Megyeházán rendezett ünnepségen az év vívója Bukócki Bianka lett.
A 2003. évben sikerült megvédeni a Tenkes-kupát, valamint begyűjtöttek hat aranyat (Békefi Edina - 2, Bukócki Bianka, újonc és serdülő lánycsapat valamint az újonc fiú csapat), két ezüst és két bronzérmet a párbajtőrözők. Ebben az évben tartották meg először a "Diósgyőri Vívókért Alapítvány" bálját, amely azóta is minden esztendőben megrendezésre kerül. 2003-ban több mint 20 év után ismét országos jellegű vívóverseny volt Miskolcon. A középiskolás vívó Diákolimpiát rendezték az Avasi Gimnáziumban, amelyet az V. korcsoportban Bukócki Bianka meg is nyert. Még ez év őszén ugyanitt kadet párbajtőr válogatóversenyt rendeztek. Ebben az évben már több nemzetközi versenyen is indulnak a diósgyőri pengeforgatók, többnyire szép eredményeket felmutatva. A Magyar Vívószövetség ranglistáin is előkelő helyet foglalnak el vívóink. Békefi Edina vezeti a gyermek és újonc ranglistát, míg Arday Péter és Bukócki Bianka második a korosztályos listán.
2003-ban Patócs Béla vezetőedző mellett Godó Gábor és Nagydaróci Roland edző segíti a fiatalok felkészülését. A legtöbb helyezést elért sportolók:
Lányok:
Békefi Edina, Bukócki Bianka, Daruka Diána, Ferenczy Kinga, Hegedűs ágnes, Kós Annamária, Kosztopulosz Beatrix, Lakatos Zsófia, Molnár Dalma, Molnár Kinga, Nagy Edina
Fiúk:
Arday Péter, Losonczi Dávid, Sütő Dávid, Tóth Gergely, Tóth Zsombor
A Diósgyőri Vívó Egyesület vezetősége:
Szilágyi Tamás - elnök
árvay Zoltán - örökös Tiszteletbeli Elnök, elnökségi tag
Csohány Ferenc - elnökségi tag
Patócs Béla - elnökségi tag
Karády László - elnökségi tag
Fegyvermester: Zámborszky László
A 2004-es év februárjában Bukócki Bianka és Losonczi Dávid egyaránt bronzérmet szerez a pozsonyi nemzetközi kadet válogató versenyen. A márciusi Tenkes kupán vált valósággá, hogy Bukócki Bianka az eredményei alapján kijutott a bulgáriai Plovdivban rendezett világbajnokságra, ahol az előkelő 7. helyezést érte el. Ekkor már a korosztályos válogatott tagja Losonczi Dávid is. A Diákolimpiát ismét Miskolcon rendezik. A hazai közönséget jól kiszolgálják a vívóink, hiszen valamennyi korcsoportban diósgyőri aranyérem születik, és az ezüstökből is három itthon marad. Ezekben az időkben nagyon jó a kapcsolat a helyi médiákkal, rendszeresen beszámolnak a DVE eredményeiről. Volt is miről, hiszen az Országos Bajnokságokon négy aranyérem született (Békefi Edina, Arday Péter, Losonczi Dávid és a kadet fiú csapat) két ezüst és hat bronz körítéssel. Az országos ranglistákon Békefi Edina és Sütő Dávid első gyermek korosztályban. Elindul a "Peking 2008" program, amelynek keretein belül Miskolc város tehetséges sportolóit támogatják. A vívók közül Arday Péter, Bukócki Bianka és Losonczi Dávid érte el eredményeivel a megbecsülést. Ebben az évben kapta meg a DVE az egyik belvárosi hőközpont használaton kívüli épületét, amely alkalmas lett volna átépített formában a Vívószakosztály valamennyi gondjának megoldására. Azonban az épület mellé pénz nem járt, önerőből pedig az átalakítások nem voltak fedezhetők... Ebben az évben még számtalan versenyen számtalan érem született és ismét volt hazai rendezésű verseny; a junior válogatón Bukócki Bianka ezüstérmet szerzett.
2005. január derekán Ferenczy Kinga egy békéscsabai nemzetközi válogatón szerzett arannyal indította az esztendőt. Pozsonyban Arday Péter ezüstérmet szerzett a nemzetközi válogatóversenyen. Bukócki Bianka ismét a legjobb megyei vívó címet érdemli ki. A Tenkes kupán Békefi Edina újonc és serdülő, Bukócki Bianka kadet korosztályban aranyérmes. Ezzel az eredménnyel Bukócki kijutott a linzi világbajnoksága, ahol a kilencedik helyet érte el. Az év sportolója megyei díját szintén ő nyerte el. Az immár hagyományos miskolci rendezésű Diákolimpián Bukócki Bianka és Ferenczy Kinga szerzett aranyérmet. A pozsonyi junior nemzetközi versenyen Bukócki 2., Losonczi 3. helyezést ért el és kvalifikálták magukat a Keszthelyen rendezett Európa-bajnokságra. (Bukócki a 30., Losonczi a 76. lett, ám csapatban Losonczi EB ezüstérmet szerzett!). Az országos bajnokságok mérlege ebben az évben is kedvező volt: három arany (Békefi - 2, Bukócki - 1), egy ezüst és két bronz. Az év krónikájához tartozik, hogy novemberben feltörték a Béke-szállói edzőtermet és mindent elvittek a tolvajok, gyakorlatilag működésképtelenné téve ezzel a szakosztályt. Szerencsére a város gyors anyagi segítséget nyújtott az egyesületnek.
2006-ban a megye legjobb utánpótlás sportolója elismerést Bukócki Bianka nyerte el, míg a második helyezett Losonczi Dávid lett, bizonyítva ezzel, hogy a vívóknál komoly szakmai munka folyik. A 2005-ös EB csapatezüstért Losonczi Dávid a "Miskolc város 2005. év legeredményesebb sportolója" címet vehette át. A hagyományos év eleji Tenkes-kupán Békefi Edina kadet korcsoportban aranyérmes lett. Pozsonyban a kadet válogató versenyen Arday Péter bronzérmes lett. Az év legjelentősebb klubsikere, hogy két DVE vívónak is sikerült kvalifikálnia magát a Dél-Koreában rendezett világbajnokságra: Békefi Edina és Losonczi Dávid indulhatott útnak. Békefi a 27. lett, Losonczi pedig a legjobb magyarként a 10. helyet szerezte meg a rangos eseményen. Az idei Miskolcon rendezett Diákolimpia Arday Péter és Békefi Edina sikerével zárult.
A 2006-os esztendő egy sikeres korszak lezárását is jelentette. Iskolai tanulmányaik miatt eligazolt a Diósgyőri Vívó Egyesület két meghatározó húzóembere: Békefi Edina a Honvéd, Losonczi Dávid pedig a Pécsi EAC versenyzője lett. A vívóknál nem állt meg az élet, a használhatatlanná vált Béke-szállói edzőteremből a miskolci Sportcsarnokba költöztek a sportolók. Az őszi pozsonyi nemzetközi junior válogatón Losonczi Dávid még a DVE színeiben szerzett bronzérmet. Bukócki Bianka kijutott a poznani Európa-bajnokságra, ahol a 35. helyet érte el.
Támogatóink
Nemzeti Utánpótlás Intézet
Miskolc Város Önkormányzata
Külön köszönjük a szülőknek, hogy segítik versenyzőink sportolását és ezzel egyesületünket is.
Kérem támogassa adója 1%-val a Diósgyőri Vívó Egyesületet.
Adószámunk: 18402517-1-05
Felajánlását köszönjük!
A honlap elkészítésében köszönjük az
Illyés Autóház közreműködését.
Linkajánló: